9.1.13

CZECH MUSIC: Mňága a Žďorp

Znáte českou muziku? České zpěváky, zpěvačky, kapely nebo lidové písničky? Že ne? No, já nejsem žádný expert, ale nějaké známé vám představit mohu. Například dnes večer jsem dostala chuť si poslechnout skupinu Mňága a Žďorp. 

Do you know Czech music? Czech singers (male, female), bands or folk songs? You don't? Well, I'm no expert, but I can introduce some of the well-known onse to you. For example this evening, I felt like listening to the band "Mňága a Žďorp". 

Je to takové divné jméno, že? Skupina je ze Slezska (z Valašského Meziříčí = ValMez) a tahle dvě slova prý v tamním dialektu znamenají "sračky a krámy" - mňága je prý "bláto, bahno a tak něco" a žďorp "jsou staré krámy, dnes se říká shit" - vysvětluje zpěvák Petr Fiala

It's such a weird name, isn't it? The band is from Silesia (from Valašské Meziříčí = ValMez) and they say these two words in local dialect mean "crap and junk" - mňága is said to be "mud and something like that" and žďorp "is old junk, today you say shit" - explains the singer Petr Fiala.

Na všechny členy skupiny se můžete podívat na jejich webu, kde si také můžete zadarmo stáhnout některé nejznámější písničky. Ty ale můžete najít i na YouTube se zajímavými klipy, tak tady jsou některé z nich - Made in Valmez, Hodinový hotel, Nejlíp jim bylo, Myslel jsem si, že je to láska a Písnička pro tebe!

You can see all the members of the band on their website, where you can also download some of their most popular songs for free. You can also find those on YouTube with interesting videos, however, so here are some of them - Made in Valmez, A brothel, They felt best, I thought it was love and A song for you!

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment! Děkuji za komentář!